MainRegistrationLogin Me tenova.tk një hap më afër TENOVËS...
E Hënë, 19-November-2018, 22:57
Login form
Site menu

FACEBOOK

Administrator

WEB

RADIO

Komentet tuaja !
500

Statistika


Main » 2009 » Dezember » 31 » Historia e Fshatit TENOVË (nga Muhamed Zeqiri)
18:25
Historia e Fshatit TENOVË (nga Muhamed Zeqiri)
Fshati Tenovë dhe prejardhja e emrit të fshatit
            
Emri i f.Tenovë vjen nga fjala turke "tena”që d.m.th.(pak njerëz dhe qetësi). Hollësitë do ti sjelli në vazhdim.
Fshati Tenovë egziston përafësisht që prej shekullit XV (sipas të dhënave jo zyrtare). Ky fshat ka qenë i vendosur në vendin e quajtur "Pjepa” ose "Vadenica-ara” që ujiten rreth rrugës Tenovë-Radiovcë. Atje banorët e këtij fshati kanë jetuar një kohë shumë të shkurtë edhe kanë qenë shumë pak familje.Vendi ka qenë jo i përshtatshëm për të egzistuar dhe zhvilluar ky fshat,për shkaqe të ndryshme klimatike dhe sigurie.
Në shekullin që lartë e përmendëm,disa banorë kanë vendos që të shpërngulen prej këtij lokacioni dhe të ndërtojnë shtëpi në lokacionin rreth malit "Lipa” ose në lokalitetin e pjesës së epërme të këtij fshati që sot egziston, kurse pjesa tjetër që kanë mbetur në fshatin e parë kanë qenë të interesuar për këto fshatra që kanë ndërtuar shtëpi në lokalitetin e ri rreth pjesës malore dhe larg rrugës kryesore. Interesimi i banorëve të ngelu në lokalitetin e vjetër ka qenë: pse këto banorë u larguan nga ky lokacion dhe u vendosën në lokalitetin tjetër rreth malit,ose në anën tjetër të lumit Vardar?
Ato janë përgjegjur se ndihen shumë mirë dhe "tena”. Prej kësaj fjale’’Tena’’ky fshat e ka marë emrin Tenovë.
Banorët tjerë që janë vërtetuar se në këtë pjesë të lokalitetit ka më tepër siguri dhe kushtet janë shumë më të volitshme për themelimin dhe zhvillimin e fshatit kështuqë të gjithë janë shpërngulur prej vendit të lartëpërmendur dhe u janë bashkangjitur këtyre fshatarëve duke ndërtuar shtëpi në vendin e ri, ose në fshatin e ri të quajtur Tenovë.
Kjo është një histori e shkurtër për fshatin Tenovë e veçanërisht për emrin e këtij fshati.

Unë vendosa që të mos merem me:
-Emra, mbiemra, familje(mëhalla), konfesione dhe kombe, me atë se kush dhe se si ka ardhur në këtë fshat për shkaqe të ndryshme, pa baza zyrtare. U përcaktova për variantën që të jap një paqyrë ose retrospektivë të shkurtër për prejardhjen e veçanërisht për emrin e këtij fshati.
      Bindja dhe arsyeja ime është se sa më tepër të meresh me ngjarje jo zyrtare, mund të ketë pasoja dhe reagime të ndryshme, që unë nuk e kam atë për qëllim në këtë shkrim.
Për arsyet e lartpërmendura  u përcaktova për varianitn që të shkruaj vetëm për ato të dhëna (jo zyrtare) që janë shumë afër të vërtetës. Arsyetimi im është sepse njerëzit me të cilët kam biseduar të gjithë ishin të një fjale, dhe të dhënat (e lartëpërmendura) asnjeri nuk i mohonte por të gjith i vërtetonin. Në jetën time kam pasur biseda me plot njerëz të moshuar, por shumë të aftë dhe kompetent. Këto biseda i kam kryer dhe me këto informata jam marur që në moshën time të hershme. Me personat e nderuar që kam biseduar në jetën time kanë qenë mjaft të aftë(për atë kohë)dhe të respektuar nga pjesa dërmuese e këtij fshati.
  Mendimi im personal është(edhe pse merem me ngjarje jo zyrtare)që ky punim të mirëpritet nga lexuesi për arsye se edhe këta të dhëna ofrojnë një njohuri të konsiderueshme për preardhjen,emrin dhe egzistimin e f.Tenovë me shpresë që gjeneratat e reja,ose studiues të së ardhmes do ta thellojnë më tej këtë punim.
      Edhe një herë theksoj,dhe mesazhi im është që gjeneratat e ardhshme si bazë për të dhënat e fshatit ta kenë këtë punim dhe asesi mos përdorin tjera të dhëna,për shkak se të dhëna të sakta nuk egzistojnë për këtë fshat.Ka vetëm gënjeshtra dhe falsifikime për historikun e këtij fshati.
Këtu kam për detyrë që të ua bëj me dije gjeneratave të reja që të mos meren me të dhënat që I kanë shënuar mjë pjesë e ashtaquajtur historian nga Beogradi të cilët kanë formuar një histori të gabuar,ose më saktësisht të rejshme për fshatin Tenovë.
      
Fshati Tenovë ka qenë(deri në vitet 1950)i vendosur në pjesën e epërme të fshatit egzistues.Këtu kanë jetuar edhe shqiptarët edhe pala maqedone.Kushtet kanë qenë mjaft të vështira,vecanarisht problemi më i madh ka qenë ui(për pije dhe përdorim.Në vitet pas 1950 filloi disllokimi (shpërngulja)e një pjese të fshatarëve në pjesën e poshtme ose në pjesën rreth lumit "Vardar” arsyja e shpërnguljes të një pjese të këtyre banorëve ka qenë problemi me ujin për pije dhe përdorim.
Ky disllocim ose shpërngulje të një pjese të banorëve.Fshati Tenovë i dha një pamje të ndryshme se pamja e më parshme,mund të themi se fshati Tenovë ka një pozitë mjaft të mirë,por me shumë mangësira urbanistike.
Këtu duhet theksuar se mardhëniet ndërkombëtare dhe konfeksionale kanë qenë në një nivel shumë të mirë,dhe kjo vërtetohet me faktin se dy  konfeksionet (fetë) kanë ndërtuar xhaminë dhe kishën në një distancë shumë të afërt. Më shumë...


Autor: Muhamed Zeqiri
Tani mund të lexoni krejt librin me Titullin "Monagrfi" Shkruar nga Muhamed Zeqiri online këtu.
Views: 2189 | Added by: zutibaba | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]

  Copyright TENOVA © 2018 Web created & hosted by Administrator ZUTI